Povratak na poslove na brodu.

Tipovi viza za radnike na brodu

Kada Vam je potrebna viza ako ste član posade na kruzerima?

Nacionalnost broda, tj. gde je registrovan, ne utiče na to da li vam treba viza ili ne. U zavisnosti od vašeg državljanstva, zemlje u kojoj se ukrcavate na brod i  putanje vašeg broda, uticaće na to koje vam vize trebaju za taj ugovor.

Turistička viza je ‘pečat’ ili dokument koji ide zajedno sa vašim pasošem i odobrava vam ulazak u zemlju za koju je izdata viza.

Većina kruzera zahteva da članovi posade apliciraju i dobiju Američku C-1/D vizu. Razlog je da bi posada mogla da dođe u SAD i ukrca se na kruzer ili da budu u tranzitu na teritoriji SAD-a.

Pasoš

Na prvom mestu, da biste mogli da putujete izvan svoje zemlje trebaće vam validan pasoš. Osim pasoša, preporučeno je i da ponesete sa sobom i ličnu kartu i vozačku dozvolu (ako je imate) jer nikada se ne zna da li će vam zatrebati. Kada se ukrcate na brod, Purser će uzeti Vaš pasoš i druga dokumenta i odložiće ih u sef, pošto vam neće trebati tokom trajanja kruza.

 

  • US crewmember visa / SAD viza za posadu

Ako brod na kojem radite polazi iz Amerike, ili staje u nekoj od Američkih luka, trebaće vam odgovarajuća viza. Ne morate da aplicirate za zeleni karton (Green Card) to je trajna boravišna karta. Sve što Vam treba je ugovor o zaposlenju od firme, i onda aplicirate za neku od tranzitnih/turističkih viza. Te vize su uglavnom:

  • C-1/D: Najčešća kombinacija ako putujete u SAD da se ukrcate na brod na kojem ćete raditi kao član posade (D viza), onda će vam trebati i tranzitna viza (C-1). Tranzitna viza C-1  je neuseljenička viza za članove posade u tranzitu, za osobe koje ulaze na teritoriju SAD kao putnici na plovilu ili letelici.
  • D-1 viza: Za pomorce ili članove posade na brodu ili letelici bilo kojeg kapaciteta koja će ući na teritoriju SAD. Osobe, nosioci D1 vize smeju da provedu do 29 dana u SAD.
  • B-1/B-2 Vizitor viza: je tip neuseljeničke vize za osobe koje žele da uđu na teritoriju SAD-a privremeno zbog nekog posla (B-1 viza), turistički, radi užitka, ili u posetu (B-2 viza), ili kombinacija obe namene (B-1/B-2)

Za informacije o Američkim ambasadama i konzulatima u Srbiji, Crnoj Gori i BiH kliknite ovde.

 

  • UK Transit visa / Tranzitna viza za Ujedinjeno Kraljevstvo

U slučaju da član posade treba da se ukrca na brod koji je na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, a nema državljanstvo neke od zemalja članica EU/EAA, onda će morati da aplicira za visitor in transit visa, tj. tranzitnu vizu.

Detaljnije o toj vizi pogledajte na ovom linku, a za adresu i kontakt ambasada UK-a u Srbiji, Crnoj Gori i BiH kliknite ovde.

 

  • Australian transit visa / Tranzitna viza za Australiju

Takođe u slučaju da presedate ili se ukrcavate na brod u Australiji, trebaće vam tranzitna viza; više informacija na ovom linku.

Lokacije Australijskih ambasada i konzulata u regionu pogledajte ovde.

 

Pogledajte još: