7 načina za jeftino putovanje po Evropi i svetu!

Jeftino putovanje
Fotka izvor – Unsplash.com

Postoji mnogo razloga za volontiranje dok putujete i takođe postoji još hiljadu organizacija koje traže pomoć od putnika u prolazu. Mnoge organizacije traže neku vrstu donacija za pokrivanje troškova da bih vas ubacili u njihov program i lista ispod uključuje samo one organizacije koje traže nešto malo ili čak ni to da biste se uključili.

 

1. HelpX – jedan od najlakših načina da proputujete Evropu i svet!

HelpX je mreža, baza domaćina (host-ova) koji poseduju organske i ne organske farme, farme sa prenoćištima, rančeve, B&B’s (bed and breakfast), hostele, čak i jahte gde pozivaju volontere da žive i rade sa njima par nedelja ili duže za hranu i smeštaj. Ako hoćete da aplicirate sve što vam treba jeste da se učlanite na portal, izaberete mesto i kontaktirate host-a. Gledanje ponuda i lokacija je besplatno, a da biste aplicirali treba da ste  premier član iliti da uplatite dvogodišnju  članarinu u iznosu od €20!!!

Primeri sa Helpx-a:

 • Lokacija: Španija, Kadiz
  • Kada: Oktobar-Decembar
  • Koliko ljudi: 2
  • Kategorija: Organska farma
  • Opis ukratko: Treba nam pomoć na našoj farmi, uglavnom u bašti, kuhinji ili kući i oko naših ljubimaca.
  • Obezbeđeno: Smeštaj, hrana, relaks bašta, bazen, par bicikala.
  • Link ka sličnom postu pogledajte ovde (bićete preusmereni na HelpX-ov sajt, vratite nam se posle!)
 • Lokacija: Rusija, Magnitogorsk
  • Kada: Cele godine
  • Koliko ljudi: 8
  • Kategorija: Hostel
  • Opis ukratko: Mi smo volonterski centar u centru Rusije, mi organizujemo socijalne projekte u našem gradu. Treba nam osoba koja će nam pomoći u podučavanju Engleskog jezika učesnike našeg projekta. …
  • Obezbeđeno: Smeštaj, Wi-fi, hrana, pomoć oko transporta, pomoć oko vize.
  • Link ka originalnom postu gde možete videti tačan opis dužnosti možete pogledati na ovom linku (bićete preusmereni na HelpX!)

I tako dalje… Sajt je veoma dobro organizovan, glavna podela je po lokaciji, vi jednostavno kliknete zemlju na mapi gde želite da idete i onda dalje listate ponude koje postoje. Okvirno, u Francuskoj ima oko 2490 ponuda, u Španiji oko 1450 ponuda, u Irskoj oko 1070, Nemačkoj oko 450, u Srbiji oko 15ak itd..

Procedura je jednostavna:

 1. Registrujete se i napravite profil, tu opišete sebe ukratko ko ste i šta ste i šta otprilike znate da radite.
 2. Pronađete mesto gde biste volontirali/pomagali.
 3. Aplicirate.

Zamislite 3. meseca (90 dana) provedete u Evropi, svaki mesec u drugoj državi gde vam je smeštaj i hrana obezbeđeno i imate vremena nakon druženja i “rada” da odete da istražujete drugu kulturu i jezik!!

Zamislite provedete mesec dana na nekoj farmi na obali Katalonije gde osvežite znanje jezika, pa onda pomažete u restauraciji nekog zamka u Francuskoj da bih se potom uputili u Italiju da pomažete domaćinima na ranču oko uzgoja domaćih životinja .. i to sve sa budžetom koji biste potrošili za klasični aranžman u Crnoj Gori ili Grčkoj od 10 dana! Garantujemo.

Sve što treba jeste dobro isplanirati celo leto ili koji god period odaberete i krenuti sa kontaktiranjem. Napravite osnovnu rutu, npr želim da krenem iz Holandije i završim u Španiji; krenete da kontaktirate par hostova iz Holandije, kad se sa jednim odgovorite, vidite u kom periodu njemu i vama odgovara, pa onda krenete na sledećeg i eto plana!

I zapamtite, Vi ste najbolji ambasadori svoje zemlje!

 

 

 

2. WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms)

Hrana i smeštaj su obezbeđeni u zamenu za par sati rada na farmi. Mogućnost ostajanja varira od jedne nedelje pa do godinu dana, sa hiljade farmi u 53 države sigurno postoji opcija za svakoga!

O ovakvim i sličnim angažmanima pogledajte na ovom linku.

 

3. Tim Kornjača! Turtle Teams, Worldwide

Jednostavno ime za hiljade malih grupa koje pomažu ugroženim morskim kornjačama. Većina grupa je stacionirano oko jednog ili dva gnezda kornjača koje su uglavnom pod rizikom od prekomerne eksploatacije, i cene vašu pomoć iako ostanete tu samo jedan dan.

Više informacija možete dobiti na ovim lokacijama: seaturtles i conserveturtles.

 

 

4. Očuvanje okoline – Australia i Novi Zeland

Kroz razne kratkoročne projekte u Australiji i Novom Zelandu, i još nekim internacionalnim lokacijama, radićete u timovima da zaštitite stanovništvo i promovišete eko-turizam.

Uglavnom ima neki trošak što je na nedeljnoj bazi koji je potreban da bih se učestvovalo, ali tim se pokriva smeštaj i hrana.

Više informacija možete dobiti na ovim lokacijama: conservation-volunteers i btcv

 

 

5. Program za volontere u Sudanu

Podučavajte Engleski u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svetu. Pozicije predavanja Engleskog jezika su u školama i univerzitetima, ali dosta volontera mimo toga bude uključeno u druge projekte vezane za zajednicu o kojoj provode najviše vremena.

Volonteri imaju samo trošak prevoza do Sudana, svi ostali troškovi su pokriveni stim što se dobije i mala mesečna stipendija.

 

6. Trip Lider za ‘HF Holiday’

Jedan od najpopularnijih organizatora “šetačkih praznika” u Evropi, HF Holiday traži volontere da budu ‘lideri’, osobe koje bi predvodile put. Volonterima je obezbeđen smeštaj i hrana, i mogućnost da istraže Evropu pešice u zamenu za njihovo znanje o putevima i stazama gde bih se šetalo.

 

 

7. Kibbutz volonteri u Izraelu

Region koji se često nalazi u vestima, Izrael je zemlja črvste zajednice i komplikovane politike. Volontirati na ovakvom mestu pruža jedinstvenu priliku da iz prve ruke iskusite ceo taj region. U zajednici Kibbutz volontera sve je obezbeđeno. Region pruža dobru polaznu tačku od koje možete dalje da istražujete Bliski Istok i Severnu Afriku.

 

 Ako niste pronašli to što tražite pogledajte i ovo:

 

Hej zdravo, jedna molba... Ako vam je ovo bilo zanimljivo, zabavno ili od pomoći, podelite sa drugima da bude i njima!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × five =

Scroll Up