Strane organizacije i programi za volontiranje po celom svetu

Volontiranje u inostranstvu je idealna prilika da podelite vaše veštine, znanje i entuzijazam, dok se u isto vreme upuštate u drugu jedinstvenu kulturu, otkrivate nova mesta i sklapate nova poznanastva.

Postoji dosta organizacija širom sveta koje naplaćuju svoje usluge (uglavnom organizaciju, smeštaj, hranu, prevoz itd..) ali takođe postoji i dosta programa koji su besplatni ili imaju krajnje simbolične ili barem jeftinije cene.

  • Besplatni projekti, koje uglavnom vode manje organizacije, teže da budu slabije organizovani, tako da se od volontera očekuje jaka inicijativa da izvuku što više iskustva iz projekta što je moguće. 

Pošto ste došli na ovo mesto i verovatno planirate da se spakujete krenete negde i da radite nešto sa svojim životom, pomoći ćemo Vam da izaberete pravu organizaciju, lokaciju i idealno iskustvo koje će, u najmanju ruku, biti nezaboravno!

Pre nego što krenete sa izborom programa i lokacije par stvari da razjasnimo:

  • Kada se govori o besplatnom programu često se misli na bez naknade organizacije za učešće (prevoz do mesta i viza može da bude trošak volontera, hrana i smeštaj su uglavnom pokriveni). 
  • Pripremite se da preuzmete inicijativu. Programi koji su besplatni uglavnom zahtevaju od volontera da budu samostalani i dobro organizovani.
  • Ako ukupan trošak za ‘besplatno’ volontiranje (u vašoj režiji) bude u rangu programa sa učešćem, možda bi trebalo da razmotrite da platite full program organizaciji i da prepustite sve njima.
Programi koji nude smeštaj i hranu u zamenu za rad, druženje ili čuvanje ljubimaca:

Ako do sad niste našli šta tražite, pogledajte programe za volontiranje u celom svetu:

Neki od poznatijih izvora i onlajn pretraživača volonterskih programa:

*Grassroots volonterske organizacije.

*Grass roots (koren trave) označava pokret, organizaciju čija struktura je od dna ka vrhu, nasuprot standardnom modelu hijerarhije u kapitalizmu (piramida- sa vrha ka dnu). To su organizacije koje su počele sa radom najčešće vođene ‘običnim’ ljudima čija organizacija najviše podseća na flat organisation strukturalni model sa malo ili bez nivoa srednjeg menadžmenta između osoblja i rukovodilaca.


Niste baš sigurni da li da idete preko, a želite da volontirate? Pogledajte: