Najbolje vreme za putovanje je kada si švorc

Putovanje bez kesa
Tessi i ja na obali Baltičkog mora – volontiramo u Danskoj

Tekst originalno objavljen na sajtu Nomadicmatt.com, preveo i prilagodio tim PosloviPreko.

Kada nemaš puno para putovanje izgleda kao puka fantazija. Kada si u dugovima, ili ti je posao blagi užas; kada nemaš izbora šta ćeš da jedeš, kada često spavaš kod prijatelja na kauču tada ideja o putovanju može izgledati kao san koji se verovatno nikad neće ostvariti i nešto što ćeš odlagati sve dok ne skupiš ‘dovoljno’.

Ne bih se složili. Mi mislimo da je to čak i najbolji razlog da krenete na putovanje.

  • Kada imate malo opcija, tada zaista imate i najviše opcija.

Kada ste na dnu, vi zapravo nemate toliko toga da izgubite već samo mnogo toga da dobijete. Ili rečima Američke rok i bluz legende: Freedom’s just another word for nothin’ left to lose… (Janis Joplin – Me and Bobby McG) 

Sloboda je samo druga reč za nemam šta da izgubim.

Кada nemate para ili sjajan posao, nema mnogo toga što bih vas zaustavilo da se spakujete, pozdravite i konačno krenete na put. Promenićete okruženje, možda ćete pronaći nešto što zaista volite, dobićete životno iskustvo i one fine interpersonalne veštine koji današnji poslodavci traže.

Svet je pun prilika (i poslova) i ako ste pokušali sve u vašem području, zašto da ne pokušate na novom? Ako ste spremni da izađete iz zone komfora i uhvatite se u koštac sa izazovima života, ubrzo ćete uvideti da ima pregršt prilika da se zaradi novac, putuje i da se nađe ono što se iskreno voli.

  • Otvorite sebe ka novim mogućnostima i iskustvima.

Nemojte da patite na tom poslu za blagi prosek ili minimalac. Pokrenite se. Pokupite svoje stvari i krenite iz početka. Tako su radili i naši preci. Selili su se tamo gde ima najviše prilika i zbog toga su uspevali. Gde bismo mi bili da oni nisu konstantno tražili bolji život?

Razumljivo je da sama ideja da se sad spakujete i da ostavite sve kada se borite može izgledati strašno. Mi često napuštamo određenu situaciju kada smo sve namirili, kada se osećamo sigurno. Kada se borite svaki dan vaše misli će verovatno biti “samo još ovo da uradim” ili “samo da mi legne ovo (ili ono) onda ću biti spreman”.

  • Međutim nema savršenog trenutka za putovanje.

Ne postoji pravi trenutak. Ako ste u lošoj situaciji, nađite priliku i pokušajte. Šta zvuči strašnije: ne uspeti i vratiti se na mesto odakle ste krenuli ili nastaviti tako kako jeste, putem koji će vas verovatno vući na još dublje dno nego gde ste sad?

Ako ste u situaciji koju ne volite, radite posao koji ne volite, imate dugove i sl. nema boljeg trenutka da kažete: “Jebi ga. Idem!” da nađete posao preko, spakujete se i krenete. Ili da volontirate, radite na farmama, radite u kampovima, radite u hostelima…

  • Imate priliku. To može da bude preporod. Ako ne zbog vas onda zbog vaše dece!

Mnogo je teško da idete u kontra smeru. Vreme proleti i dođe dan kada morate reći “danas ne, više ne”.

Ima mnogo prilika za rad preko, da sam švorc ili da imam posao koji ne volim prvo što bih pokušao jeste da dajem časove engleskog ljudima i deci iz zemalja u razvoju. Za to ne trebate da imate diplome niti da budete nastavnik, samo da dobro pričate jezik (naravno da bih diploma povećala šanse i obezbedila veće primanje). Ima čak i škola koje vam plate kartu do tamo i nazad.

Ako ne govorite engleski jezik, možete da pokušate sa portalom iTalki i da učite ljude svoj jezik! Plaćaju vas da nekome budete partner za razgovor. Nema puno toga što vam plaća konverzaciju na jeziku koji pričate svaki dan. Ovakvi sajtovi su mnogo popularni i ne zahtevaju od vas da budete formalno obrazovani.

  • Nađite nešto što vas gura napred – iako je to samo malo.

Onda napravite sledeći korak. Pa onda sledeći. Pa onda još jedan. Možda negde usput pronađete novu strast ili se nađete u situaciji gde se osećate kako kod kuće, svakako ćete imati neku kul avanturu i dobiti neprocenjivo životno iskustvo.

Vi to možete. Kada proširite vidike povećaćete i mogućnosti.

Ne smišljajte izgovore zašto ne možete – pronađite sve načine na koje možete.

Koristite internet. Izađite iz tog začaranog kruga. Šta možete da izgubite?

 

Pogledajte opcije:

Ili ovaj vodič sa linkovima za programe za volontiranje u celom svetu!

Ili ove opcije:

 

Hej zdravo, jedna molba... Ako vam je ovo bilo zanimljivo, zabavno ili od pomoći, podelite sa drugima da bude i njima!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 2 =

Scroll Up