7 razloga zbog kojih treba da volontirate dok ste na fakultetu

Volontiranje u inostranstvu, volontiranje u Srbiji, stipendije u inostranstvu, poslovi, vesti, volontiranje u bosni, zapošljavanje, erasmus
Na volonterskom programu u Švedskoj, Land Rover za potrebe volontera

Šanse su velike da već imate gust raspored dok ste student, ali ako uspete da izdvojite samo par sati nedeljno ili da napravite pauzu od mesec dana da volontirate, ne samo da ćete dobiti priliku da se osećate dobro, već ćete zasigurno promeniti svoj život i ujedno pomoći budućoj karijeri.

Između ostalog:

1. Naučićete da radite kao deo tima.

Iako ste već nešto radili u toku srednje škole ili ste bili deo nekog grupnog projekta, postoji još dosta toga što čini timskog igrača- i to je jedna od važnih životnih veština (life-skill). Volontiranje je savršen način da se pokrenete i aktivirate; Da naučite kako da se odnosite i komuinicirate sa različitim osobama koje upoznate na tom putu.

 

2. Steći ćete važne liderske veštine

U standardnoj firmi treba dosta vremena da bih se ‘uzdiglo’ do liderske pozicije. Volonterske organizacije su mesto na kojima se tvoj glas drugačije vrednuje nego tradicionalnom radniku iz neke XY firme; jer od starta možeš da ‘povedeš’ neki projekat i da ispoliraš svoje liderske veštine. Imaćete mogućnost da radite okruženi raznim ljudima i da na kreativne načine dolazite do ideja i rešenja kako da te ideje ostvarite. Veoma važne ako ne i presudne veštine za neke top liderske pozicije danas.

 

3. Gradićete svoj resume dok istražujete razne karijere.

Svakoj neprofitnoj organizaciji (dobrotvorna društva, nevladine organizacije, privatne volonterske organizacije, građanske ili društvene organizacije..) trebaju volonteri za skoro svaki deo posla; Da li je to social media marketing, prodaja, promocija, ili neki drugi tip posla; Na tim pozicijama možete da se oprobate jer će svakako pomoći da uskladite realnost sa očekivanjima; Dobićete jedno vredno iskustvo o tome kako neprofitne organizacije rade, kako uspevaju da ‘žive’ na ograničenom budžetu i odakle im uopšte dolazi neki prihod. Iskustvo koje je itekako vredno pogotovo ako planirate da nekada pokrenete svoj biznis.

 

4. Networking tj. sklopićete korisna prijateljstva.

Kada postanete važan resurs tj. kada se pokažete kao odgovoran i vredan volonter/ka primetićete da će vas tim lideri odnosno menadžeri prirodnim, spontanim putem, upoznavati sa ljudima koji mogu biti od presudnog značaja za vaš dalji razvoj u karijeri nakon fakulteta.

 

5. Pokupićete reference

Dobre preporuke mogu biti ‘ključ’ uspeha kada se aplicira za taj prvi posao posle fakulteta. Ako ste se pokazali u ‘dobrom svetlu’ velika je verovatnoća da ćete dobiti i dobre reference. Reference koje ćete podeliti sa vašim budućim poslodavcima. Vremena nisu baš idealna kada se traži posao i ovo svakako može dati prednost da konačna odluka prevagne u vašu korist.

 

6. Prilika za stipendije za razne akademske programe

Ako planirate da nastavljate akademsko obrazovanje posle osnovnih studija, što je verovatno i slučaj, sa iskustvom u volonterskom radu vaša aplikacija dobija velik ‘boost’ u poređenju sa ostalima. Ako zanemarimo standardne stipendije, mnogo kompanija nudi prednost kandidatima koji imaju svestraniju, šarenoliku pozadinu, kandidati koji se nisu plašili da ‘uprljaju ruke’.

 

7. Imaćete perspektivu

Ovo je možda i najvažnija stvar od svega. Fakultet može biti baš stresan period života, pogotovo ako niste sigurni u svoju budućnost (ko jeste!?), u to nema sumnje. Ali šanse su velike da ako volontirate u nekoj organizaciji koja pomaže manje srećnim pojedincima, imaćete mogućnost iz prve ruke da vidite kako je vaš stresan život u stvari -lep. Ništa ne olakšava više nego kada dobijete novu perspektivu i vidite kako je zaista u svetu koji vas okružuje.

 

Izdvojite vreme za volontiranje tokom fakulteta jer vam se bolji trenutak za takvo jedinstveno iskustvo neće ukazati!

  • Za pronalaženje volonterskih pozicija u našem regionu klknite na ovaj link .
  • Za pronalaženje volonterskih pozicija u celom svetu pogledajte ovaj vodič.
Hej zdravo, jedna molba... Ako vam je ovo bilo zanimljivo, zabavno ili od pomoći, podelite sa drugima da bude i njima!
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + nineteen =

Scroll Up