Povratak na poslove u SAD-u.

Green card lottery program lutrija za zelenu kartu kroz program za raznolikost

Program za useljeničku vizu za raznolikost (Diversity Visa Program) poznatiji kao lutrija za zelenu kartu, je program koji godišnje dodeli više od 50,000 zelenih karti nasumično izabranim pojedincima koji su iz zemalja sa niskim stopama imigracije u Sjedinjene Američke Države.

‘Pobednici’ ovog programa dobijaju trajnu boravišnu kartu, ovlašćujući njih i njihove porodice da žive, studiraju i rade u Sjedinjenim Američkim Državama kao stalni stanovnici.

Lutrija ima odobrenje kongresa Sjedinjenih Američkih Država za izdavanje trajne boravišne karte popularno poznate i kao ‘zelena karta’ jer se izrađuju u zelenoj boji.

Kako da apliciram za Zelenu Kartu?

Postoji ograničen vremenski period tokom kojeg se možete registrovati za program u toku svake fiskalne godine. Aplikacije se isključivo podnose online i to na ovom linku: dvlottery.state.gov tokom određenog perioda.

Svake godine, Stejt department objavljuje detaljna uputstva za ulazak u program, ta uputstva možete naći na ovom websajtu ili na ovom (oba websajta su od Američke vlade).

Ova uputstva sadrže i datume kada je jedino moguće registrovati se za program. Svaka zakasnela aplikacija je diskvalifikovana.

Pogledajte na ovom linku detaljne instrukcije na Engleskom jeziku za 2018. godinu gde ćete naći odgovore na čećto postavljena pitanja.

Apliciranje na ovaj program je besplatno. 

 

Pogledajte video o zelenoj karti sa zvaničnog YouTube kanala U.S. Department of State:

 Selekcija aplikanata

Svake godine oko ili tačno 15. Maja, informacije za proveru statusa učesnika lutrije su moguće na ovom websajtu:  dvlottery.state.gov gde su informacije ažurirane i gde učesnici proveravaju da li su izvučeni ili ne.

Na tom sajtu ukucavate confirmation number ili broj potvrde koji ste dobili prilikom ulaska u lutriju. Taj broj je nemoguće ponovo izdati tako da budite sigurni da ste ga sačuvali.

Učesnici lutrije u programu DV 2018 mogu da provere svoj status na  E-DV sajtu do 2. Maja, 2017. godine.

Učesnici lutrije u programu DV 2019 mogu da provere svoj status na  E-DV sajtu od 15. Maja, 2018. do 30. Septembra, 2019. godine.  

Ako vaša aplikacija bude izvučena, direktno će vas preusmeriti na stranicu za potvrdu na kojoj će biti detaljne instrukcije uključujući informacije o daljoj proceduri za imigraciju u SAD.

Čuvajte se prevara – Jedini validan način provere statusa je preko E-DV websajta u delu – DV Entrant Status Check

Stejt dipartment ne šalje obaveštenja poštom ili na email, takođe ambasade ili konzulati ne poseduju spisak kandidata iz lutrije. 

 

Pogledajte još: