Povratak na poslove u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Poslovi u ugostiteljstvu u UAE (lanci hotela, rizortovi, mall-ovi..)

Zdravstveno osiguranje, smeštaj, trošak avionske karte, plata bez poreza i mogućnost sponzorisanog usavršavanja samo su neki od benefita koje velike hotelijerske i ugostiteljske kompanije iz Emirata pružaju.

A pogotovo iskustvo; Zaista impresivno izgleda ako vam u CV-u stoji da ste radili za nekog ‘teškaša’, kao na primer: Hyatt, Radisson, Sheraton- da navedemo samo neke.

Napravili smo listu sa više od 400 ugostiteljskih objekata uključujući hotele, apartmane, rizortove i tržne centre u Dubaiju i Abu Dabiju. Pored naziva objekta ubacili smo link ka njihovom vebsajtu, zatim kolonu sa linkom za career page, tj. stranicu gde možete direktno da aplicirate na otvorene konkurse, i kolonu za email i dodatne kontakte.

U slučajevima gde nismo našli stranicu gde objavljuju konkurse za poslove naveli smo šta smo uspeli da nađemo, a gde možete dodatno da se informišete ili da kontaktirate predstavnika firme – kao na primer link ka portalu za poslove gde imaju profil, link ka Facebook ili LinkedIn stranici itd.

Primetićete da neki hoteli imaju isti link za career page, to je zato što su spojeni pod ‘istom kućom’, recimo kao najveći hotelski lanac Marriott; Pre par godina spojene su Marriott-ove marke Courtyard, Ritz Carlton i Marriott sa Starwood-ovim Sheraton-om, Westinom, W hotelom i St. Regis-om, tako da smo primetili da sa njihovih zvaničnih vebsajtova sve career stranice vode na careers.marriott.com. 

Dubai liste:


Abu Dabi liste:


Kako da koristite liste:

Tehnikalije: Lista je u .PDF formatu; Većina modernih internet pretraživača prikazuje .PDF fajlove u novom prozoru tako da nećete morati da preuzimate dokument na hard disk. Mozilla Firefox i Google Chrome imaju ugrađeni plug-in za čitanje PDF dokumenata, Microsoft Edge (Win 10) takođe, a starije verzije Internet Explorer-a u većini slučajeva zahtevaju instaliranje dodatka (add-on)

U slučaju da ne uspevate da otvorite liste u internet pretraživaču, najbolje je da preuzmete liste na hard disk i otvorite dokument u nekom od programa koji služe za čitanje .PDF fajlova (preuzmite: Adobe Reader). Kraj tehnikalija.

 • Otvorite listu i izaberite neki od ugostiteljskih objekata gde biste želeli da aplicirate. U ovom primeru izabrali smo hotel Crowne Plaza u Dubaiju. Desnim klikom kliknite na link u koloni –Stranica za prijavu/kontakt- i izaberite ‘Open in new tab’ da bi se stranica otvorila u novom prozoru.

 • U novom prozoru se otvorila IGH Global Careers stranica; kliknuli smo na ‘Find a Job‘ i iz padajućeg menija izabrali opciju ‘Global’:

 

 • Na sledećoj strani uneli smo lokaciju: Middle East > United Arab Emirates > Dubai > Dubai > i kliknuli ‘Search

 

 • Prikazani su rezultati pretrage:

 • Kliknuli smo na oglas za Waiter/Waitress u Crown Plaza Hotelu nakon čega smo preusmereni na stranicu sa detaljima konkursa i dugmetom za apliciranje:

 • Nakon klika na Apply now bićete preusmereni na stranicu za registraciju novog korisnika. Kada unesete sva potrebna polja za registraciju vratiće vas na oglas na koji ste aplicirali i gde ćete moći da popunite prijavu za konkurs oglasa.

Kraj primera!

Možda izgleda komplikovano, ali to je zapravo standardna procedura za velike kompanije kao što su Crowne Plaza, Hilton, Merriott Grupa itd. U listi ćete naći dosta pristupačnijih sajtova od drugih kompanija gde je procedura dosta kraća. 


Naš cilj je bio da na jednom mestu sakupimo skoro sve ili barem većinu ugostiteljskih objekata i da nađemo link ka agenciji ili kontakt na koji kandidati mogu da apliciraju. Ako nađete posao naš trud nije bio uzaludan. Želimo vam puno sreće u pronalasku poslova u Emiratima i puno uspeha u korišćenju naših lista sa kontaktima! 

 • Savet! Zbog raznih benefita, mogućih zarada i obećanja lepog života u Emiratima, prirodno je velika ‘navala’ na svaku slobodnu poziciju u skoro svakoj industriji. Ljudi iz celog sveta, a najviše iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina itd, apliciraju na veliki broj istih pozicija na koje i mi apliciramo, zato je veoma bitno iskoristiti dva prosta, a opet jako bitna sredstva 

  1. Fotografija, i 2. LinkedIn. 

 1. Fotografija je obavezna! Fotografija će vas izdvojiti! Uključite je u CV, fotografija neka bude novija, iako možda ne mislite tako mnogo ste se promenili u poslednje tri godine (pokušajte da napravite novu fotku, kamera na telefonu je dovoljna, stanite ispred bele pozadine -tridesetak cm od leđa, uhvatite malo prirodnog svetla na jednu od strana lica i fotkajte bez blica. Ako nema prirodnog svetla, uzmite neku toplo belu led sijalicu);
 2. Većina privatnih kompanija iz Emirata ima profil firme na Linkedin-u što je odličan izvor informacija gde možete da saznate imena zaposlenih u kompaniji, njihovu poziciju i da iskoristite tu informaciju da direktno aplicirate kod HR menadžera ili direktno kod lead menadžera u kompaniji.
Pogledajte još: